fbpx
Skip to main content

Miopia en els joves: com puc prevenir-la?

Aquest nou segle ha estat protagonitzat per canvis vertiginosos tant a nivell social com tecnològic. L’aparició en massa de nous productes electrònics ha facilitat la vida de la humanitat en tots els àmbits, però també és cert que aquesta gran irrupció ha perjudicat de forma molt accentuada la salut visual, especialment a la gent jove.

La gent nascuda entre 1992 i 2005 és la generació amb més taxa de miops en comparació amb totes les generacions anteriors, i el pitjor és que aquesta tendència va en augment. De fet, 6 de cada 10 joves són miops, i segons la OMS aquest assumpte ja hauria de ser tractat com a pandèmia. 

QUÈ ÉS EXACTAMENT LA MIOPIA?

A grans trets, la miopia és un trastorn visual que perjudica la visió de lluny. Normalment té un component hereditari, però els factors socials i ambientals també ajuden a desenvolupar aquesta patologia. Les dones solen ser més susceptibles a patir aquest defecte refractiu, i si no es tracta correctament en la infància o joventut, pot desembocar en patologies severes com els despreniments de retina o el glaucoma. Per tant, és un assumpte que ha de ser tractat amb molta cura.

Un cas que requereix especial atenció és la miopia quan s’inicia en edats infantils: en aquests casos el problema s’accentua més ja que el globus ocular creix fins aproximadament els 18 anys, fet que genera moltes més probabilitats de patir les patologies anteriorment esmentades.

LES CAUSES DE L’AUGMENT DE MIOPS

Aquest augment en casos de miopia es deu bàsicament a tres causes relacionades entre elles: el nombre alarmant d’hores que els nens i la gent jove actualment dediquen a utilitzar productes electrònics, les poques hores d’exposició a la llum solar i al sedentarisme que cada cop més joves i nens han adoptat a la seva vida diària.

COM PREVENIR LA MIOPIA

Hi ha una sèrie de solucions per a desaccelerar l’augment de la miopia. És imprescindible prendre aquestes mesures abans de que l’ull es desenvolupi completament (entre els 0 i 20 anys). Fins ara, les mesures que existien eren el tractament oftalmològic a base de gotes i les lents de contacte orto-k. A partir de l’abril d’aquest any, ha sorgit a Europa una solució molt esperada, com són les ulleres de desenfocament perifèric MIYOSMART, una solució molt còmoda per als nens i joves, i provada des de 2019 a països com el Japó, Corea del Sud, etc.

Tots aquests tractaments han d’anar sempre acompanyats d’una bona higiene visual com és la reducció en l’ús dels mòbils, un augment de les activitats a l’exterior o mantenint una dieta més saludable. És important no oblidar que la visió és un dels sentits més importants que tenim i ha de ser tractada de forma adequada, i encara més si ets jove: les pròximes generacions ho agrairan.

Font: ICR

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *