fbpx
Skip to main content

Com eren les primeres ulleres de la història?

L’imperi romà va posar la primera pedra en el món de l’optometria.

La refracció de la llum a través de l’vidre és una d’aquestes idees que va trigar inexplicablement molt de temps a fer-se popular, tot i que els romans tenien una indústria del vidre i el gran orador romà Ciceró (106-43 aC) es queixava del que molest que era tenir als esclaus llegint-li els textos. L’emperador Neró (37-68 dC) va crear un dispositiu visual amb una pedra verda transparent per observar batalles entre gladiadors, i fins i tot un passatge de Sèneca parla sobre els efectes òptics d’un bol de vidre d’aigua.

Edat Mitjana

No obstant això, ens hem de remuntar a l’astrònom àrab Alhacén, qui durant l’Edat Mitjana va crear les bases teòriques amb el seu estudi de la còrnia humana i dels efectes dels raigs de llum en miralls i lents. Els seus llibres es van traduir a el llatí al segle XIII i van aparèixer així les “pedres de lectura”, lents planoconvexas (semiesfèriques), desenvolupades per monjos italians, que s’usaven a manera de lupes.

A finals del segle XIII, els Cristalleri, artesans de fabricació de vidre, van aconseguir un gran avanç: per primera vegada, van esmerilar dues lents convexes, muntades cadascuna d’elles en un cercle de fusta amb un eix i unides mitjançant un rebló. Allò va ser el primer parell d’ulleres! Aquí les teniu:

Amb el pas dels anys, els vidriers van substituir l’eix de les ulleres reblades per un arc, i les muntures de fusta per plom. A partir del segle XVI es va recórrer a el cuir, la petxina de tortuga, la banya, l’os de balena, el ferro, la plata i el bronze, materials que només estaven a l’abast dels rics.

A principis de segle XVIII apareixen les primeres ulleres amb varetes, aquestes són curtes i es subjecten a pressió sobre els ossos temporals, a finals de segle, les varetes de les ulleres es fan més llargues i es subjecten darrere de les orelles. Les primeres ulleres bifocals van ser fetes cap a 1760 per Benjamin Franklin per indicació seva. Fins llavors les ulleres només corregien la miopia i la hipermetropia.

La Revolució Industrial

El 1936, en la segona Revolució Industrial, William Fleinbloom va emprar plàstics sintètics en combinació amb el vidre per fabricar lents, donant el primer pas per a la consecució de les lents sintètiques tal com avui les coneixem.

historia

Comentaris (1)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *